Etkili Zaman Yönetimi Becerisi Nedir?

Deniz Özarı
3 min readJan 1, 2021

Etkili zaman yönetimi becerisi bu yıla damgasını vursa nasıl olur?

Yeni yıl, yeni umutlar, yeni hayaller… yeni kararlar hep hafta başlarında, tam saatlerde ve yılın ilk günü alınır öyle değil mi? Büyük bir motivasyonla başlar sonra yine balon gibi söner. Neden böyle olur? Acaba nerde yanlış yapılıyor. Belki de motivasyon sanıldığı gibi bir kerelik bir durum olmadığı için olabilir mi? Gün içerisinde belki her iş için en baştan motive olmaya ihtiyacınız olabilir. Bununla beraber motivasyon kelimesi dışında önemli bir kelime daha var ki alışkanlık. Bu alışkanlık kelimesinden daha da önemlisi “karakter”. Alışkanlıklar karakteri oluşturur. Karakterimiz ise hayatımızı. Peki siz nasıl bir yıl geçirmek istiyorsunuz? Önümüzdeki yıl bugün kim olmak istiyorsunuz?

Bu yılın ilk gününe bu soruyla başlamak istedim. Bu yıl hep beraber bir şeyleri değiştirelim mi? Değişim olumlu yöndeyse çok güzeldir. Bizi geliştirir. Sanırım birçok kişi bir şeyleri değiştirmek için harekete geçmek için hep dışarıdan bir etkiyi bekliyor. Saatin tam 13.00 olmasını günlerden tam pazartesi olmasını… Halbuki bu harekete geçme kuvvetinin bunlarla hiçbir ilgisi yoktur. Yaratılışımızda gün ya da zaman kavramı yok. Bu kavramlar tamamen modern hayatın içinde hep birlikte uyum içinde yaşamamız için kabul etiğimiz kavramlardır. Yani anlıyoruz ki her şey özümüzde, bizim içimizde.

Öyleyse bunu nasıl başaracağız? Aslında en önemli meselelerden biri zamanı etkili yönetmek. Bu muazzam bir beceri. Zamanı etkili yönetebilen insan her şeyi yapabilir. Tüm işlerini de tamamlar, rahatla kahvesini de yudumlar, çocuğuyla türlü oyunlar da oynar. Bazen hiçbir şeye zaman yetmiyor gibi hissediyorsanız, size acı gerçeklerden bahsetmeliyim. Zamanın hiçbir suçu yok. Bir gün içerisinde yaptıklarınızı otomatik olarak değil de dikkat kesilerek yapmayı ve notlar almayı deneyin. Geçirdiğiniz her bir saati, neler yaparak geçirdiğinizi düşünün. Bununla beraber cep telefonunuza, uygulamalarda ne kadar zaman geçirdiğinizi ölçen bir uygulama da indirebilirsiniz. Gün sonunda karşılaştığınız tabloya bence çok şaşıracaksınız.

Çoğunuz aslında ne kadar çok zamanınız olduğunu fark edeceksiniz. Önemli olan tamamen zamanı etkili yönetebilmek. Gün içerisinde sevmediğiniz ama yapmak zorunda olduğunuz ya da zorlandığınız işleri ilk önce hallettiğinizi düşünsenize. Bir kere o günkü en büyük yükünüzden kurtulmuş olarak güne devam edeceksiniz. Onun dışında ise hangi işinizi hangi saatte daha verimli yapabildiğinize karar verebilmek de çok önemlidir. Yapacağınız işe uygun ortam önceden hazır bir şekilde sizi beklese her şey daha kolay olmaz mıydı? Bu bir çalışma masası düzenlemek de olabilir. Temizlikte kullanacağınız tüm malzemeleri göz önüne hazırlamak ya da spor giysilerinizi dolabınızdan çıkarmak da. Çünkü bir işe başlarken aslında yöneldiğiniz ilk şey o iş olmuyor. O iş için gerekli olan malzemeler oluyor. Örneğin yürüyüş yapmak, egzersiz yapmak istiyorsunuz ya da spor salonuna gitmek. Yerinizden kalktığınızda yaptığınız ilk şey uygun giysileri giymek oluyor. İşte bu da aslında atmanız gereken en büyük adım. O giysileri giydiğinizde, giyecek motivasyona sahip olduktan sonra kapıya yönelmek de sizi o kadar zorlamayacaktır. Bunlarla beraber gün içinde yapacağınız her şeyi yapmanız gereken sıraya göre not edebilirsiniz. Böylece neler yapmanız gerektiği hep göz önünde olur. Uyumak üzere yatağa girerken üzerinde yapılacak tüm işlere tik atılmış bir kağıt görüp uyumanın huzuru gerçekten bambaşka.

Erteleme huyu bu konudaki en büyük düşmanınız bunun farkında olun. Bu sebeple önce ertelemeyen bir karaktere dönüşmelisiniz. 20 dakikada halledebileceğiniz bir işi erteleye erteleye hem kendinize işkence eder hem de keyifle geçireceğiniz vakti zehir edersiniz. Halbuki önce o kısacık işi halledip sonra keyifle hiçbir şey düşünmeden kendinize zaman ayırabilecektiniz.

Alışkanlık ve karakter değişimine gelince. Bir alışkanlık onu alışkanlık olarak düşünmediğiniz sürece hayatınızın parçası olur. Bu konuda en güzel örneklerden birini James Clear’ın Atomik Alışkanlıklar metninde görüyoruz. Eskiden sigara içen ve sonra bırakan iki kişi arasındaki fark konusunda verdiği bir örnek var. Bu kişilerden bir tanesi ona sigara uzatıldığında, sigarayı bırakmaya çalıştığını söyleyip kabul etmezken diğeri ben sigara içmem diyor. Bu örnekteki ikinci kişi bu alışkanlığı artık hayatının bir parçası haline getirmeyi başarmış kişidir. Bu sebeple esas etki alışkanlıkları hayatımızın parçası haline getirmektir.

Aylardan ocak, günlerden pazartesi, saatlerden 13.00 olmasını beklemeyin. Bu metni yeni yılın ilk gününde yazıyorum ama sizin miladınızın hangi gün olacağını hangi zamanda okuduğunuzu bilemiyorum. Hangi anda olursanız olun değişim sizin gerçekten harekete geçmeyi istediğiniz an başlar. Seneye bugün şimdi olduğundan farlı şeylere sahip olmak istiyorsanız yönteminiz değişmelidir. Unutmayın aynı yöntem, aynı davranışlar, aynı sonuçları getirir. Öyleyse bu yıl Erteleme “out” zamanı etkili kullanma “in” diyorum.

Değişim yolculuğundaki herkesin destekçisiyim. Bu yolculukla kendinizi yalnız hissetmemek için sizi Konak Akademi’ye davet ediyorum. Instagram, Youtube ve Blog sayfasını mutlaka takipte kalın. Yeni sizdeki dönüşümleri, gelişiminizi mutlaka paylaşın. Sağlıklı ve huzur dolu bir yıl diliyorum.

dnzozari@gmail.com

deniz@konakademi.com

info@konakakademi.com

--

--

Deniz Özarı

Sociologist, Master’s degree: Human and Social Sciences, PhD Student: Sociology dnzozari@gmail.com www.konakakademi.com