Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

Deniz Özarı
4 min readJul 6, 2020

Sosyal medya pazarlaması, dijital pazarlama türlerinden biridir. Dijital pazarlamanın en geniş, en etkili alt dallarından biri de denilebilir. Sosyal medya pazarlaması, sosyal medya platformları üzerinden yürütülen pazarlama şeklidir.

Günümüzde artık sosyal medya yüksek aktif kullanıcı sayısına sahip, platformun özelliklerine göre istediğimiz hedef kitleye ulaşmak için etkili, kolay ve ücretsiz bir pazar sektörüdür. Sosyal medya, güçlü aynı zamanda hızlı bir akışa sahip olduğu için doğru stratejilerle hareket edilirse olumlu sonuç almak için doğru bir yerdir. İstediğimiz kişilere ulaşmak, ürettiğimiz içeriği tanıtmak, markanın varlığını ve değerini arttırmak için sosyal medya kanalları biçilmiş kaftandır.

Sosyal medya deyince aklımıza ilk gelen kanallar olan, twiter, facebook, instagram, youtube ve ülkemizde yeni yeni kabul görmeye başlayan pinteresti ne şekilde kullanabileceğimizi gösteren basit bir infografik hazırladım. Bu infografik küçük bir yol haritası olabilir. Bununla beraber sosyal medya geniş bir alan. Tumblr, Linkedin, Tiktok vb. yararlanabileceğimiz daha birçok sosyal medya kanalı var.

Sosyal medya pazarlamasından yararlanmak istiyorsak öncelikle kendimize sormamız gereken bazı sorular var.

1- Ben ne amaçlıyorum?

Sosyal medya kanalınızı neden geliştirmek istiyorsunuz? Bireysel yaptığınız işleri mi tanıtmak istiyorsunuz. İnfluencer olmak gibi bir hedefiniz mi var. Bir markayı tanıtmayı mı amaçlıyorsunuz.

2- Ben ne üretiyorum?

Ürettiğiniz içerik, ürün ya da paylaşmak istediklerinize göre hangi sosyal medya kanalını seçmeniz gerektiğine karar vermek için bu soru önemli.

3- Ben kime/kimlere hitap ediyorum?

Hangi sosyal medya kanalını seçeceğinize kime hitap edeceğinize göre karar vermelisiniz.

Bu üç soruyu sosyal medya pazarlamasına başlamadan önce cevaplamamız gerekiyor. Buradaki en önemli soru üçüncüsüdür çünkü bu soru sosyal medya pazarlamasının anahtar kelimesini barındırıyor: “Hedef Kitle”. Sosyal medya pazarlamasında dikkat edeceğimiz en önemli şey hedef kitledir. Daha sonra içerik planlaması, üretim ve hashtag analizi gelir.

Sosyal medya pazarlaması için önemli olan bir diğer şey de organik etkileşimdir. Takipçi satın almak sosyal medya pazarlaması için yapılacak büyük hatalardan biridir. Önemli olan o hesabı çok kişinin, bot hesapların takip etmesi değil, gerçekten etkileşim içinde olunan, hedef kitleden olan, az sayıda da olsa gerçek kişiler ve gerçekten hitap etmek istediğimiz takipçileri barındıran bir kanala sahip olmaktır.

Şimdi en popüler sosyal medya kanallarına ve stratejilerine kısaca değinelim.

1- Facebook

Facebook geniş bir kitleye sahiptir. Markanızla ilgili haberleri, kampanyaları duyurmak için etkilidir. Facebookta markanız için bir sayfa oluşturabilirsiniz. Bu sayfada işletmenizle ilgili gerekli tüm bilgileri açıkça ifade edin. Kullanıcılar sizin hakkınızdaki bilgilere ulaşabilsin. Markanız için aktif içerik stratejileri belirleyerek belirli zamanlarda paylaşımlar yapın.

2- İnstagram

İnstagramda markanız için bir işletme hesabı kurabilirsiniz. İşletme hesabı kurduğunuzda hem ne ürettiğiniz konusunda kişilere daha açık bilgi vermiş olur hem de istatistiklerinizi kontrol edebilirsiniz. İnstagram en çok 13–34 yaş aralığı tarafından kullanılmaktadır. İnstagram bionuzda çok kısa bir iki cümleyle kim olduğunuzdan, ne ürettiğinizden bahsetmelisiniz. Bioda link paylaşıyorsanız “linke tıkla” gibi harekete geçirici bir cümleye de yer vermelisiniz. İnstagramda akış çok hızlıdır. Etiket ve konum kullanımı önemlidir. Arka arkaya aynı etiketleri kullanmak ve çok fazla etiket kullanmak spam olarak algılanmanıza sebep olacağından paylaşımlarınız boşa olur. 3–10 arası etiket kullanmak ve tam olarak içeriğinizle ilgili etiketleri kullanmak önemlidir. İnstagramda yeni popülerleşen IG tv özelliğinden de mutlaka faydalanmalısınız. Bununla beraber “beni neden takip etsinler?” sorusu üzerine düşünüp buna göre içerik üretmelisiniz. Rakiplerinizden farklı, kişilerde olumlu duygular uyandıran ve sizi takip etme isteği sağlayacak farklı içeriklerle aktif olmalısınız.

3- Twitter

Twitter yaş kitlesi son zamanlarda yükselmeye başlayan bir sosyal medya kanalıdır. Twitterdaki akış ve gündem durumları diğer kanallara göre daha farklıdır. Hedef kitlenize ulaşmada ayrı olarak twitter gündemi de etkili olacaktır. Twitterda gündemi ve hashtagleri doğru analiz etmek, hangi hashtag için neler üretebileceğiniz üzerine düşünmek önemlidir. Dikkat çekici bir görsel, video ya da esprili bir içerik oluşturmak etkileşim kurmanız için önemlidir.

4- Youtube

Youtube eğlenceli, öğretici ve özgün içeriklerle geniş bir hedef kitlesine ulaşmanızı sağlayan sosyal medya kanalıdır. Etiket ve konum kullanmak youtube için de etkili olabilir. Youtube içinde etkileşim kurmak ve kişilerden dönüt olmak için onları harekete geçirici sorular sorabilirsiniz. Böylece yorumlar kısmında hedef kitlenizle etkileşim kurmuş olursunuz. Size yorum yazan kitlenizin yorumunu beğenmeli, cevap vermeli ve karşılıklı etkileşimi sürdürmeye devam etmelisiniz. Hali hazırda yapılmış olandan ziyade yapılmamış olanı yapmak youtubeda sıyrılmanız için önemlidir.

5- Pinterest

Pinterest bugün artık aylık aktif kullanıcı sayısı 350 milyonu aşmış bir platformdur. Genel yaş ortalaması 24–35 aralığındadır. Kadın kullanıcı sayısı daha fazladır. Pinterest için küçük bir arama motoru diyebiliriz. Kişiler ilgi alanına göre aramalar yaparak içerikleri incelemektedir. Pinterestte belli başlığa sahip panolar ve bu panolar için pin adı verilen içeriklerinizi oluşturup pinleyebilirsiniz. Ya da pinterest içinde var olan pinleri siz de sayfanızda panonuza ekleyebilirsiniz. Pinterest pinlerinde etiket kullanabilir ve link ekleyerek sayfanıza, web sitenize trafik çekebilirsiniz. İlgi çekici ya da tanıtıcı kısa bir yazı ekleyebilirsiniz. Hesabınızı işletme hesabına çevirerek istatistiklerinizi kontrol edebilirsiniz.

6- Tiktok

Tiktok son dönemde en çok kullanılan sosyal medya kanalı haline geldi. Sıklıkla 10–17 yaş grubu başta olmak üzere aylık 800 milyon aktif kullanıcı sayısına sahip olan tiktokta trend hashtaglar için kısa video içerikleri üreterek hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

7- Linkedin

Kendinizi ve markanızı tanıtabileceğiniz aylık aktif 300 milyon kullanıcıya sahip bir platformdur. Yüzünüzün net bir şekilde yer aldığı bir profil fotoğrafı kullanmalı ve hakkınızdaki bilgiler kısmını etkili bir şekilde doldurmalısınız. Linkedinde görsel ve yazı içerikleriyle etkileşim kurabilirsiniz. Bu içeriklerde bahsettiğiniz farklı kişi, kurum ve kanallardan etiket yaparak bahsetmeniz etkili olacaktır. Bununla beraber tüm sosyal medya kanalları gibi içeriğinize uygun hashtaglere yer vermek etkilidir. Aktif olarak yer almak istiyorsanız haftada 3–4 arası paylaşım yapmalısınız. İçeriğiniz içinde sorular sorarak yorum kısmında etkileşim alabilirsiniz. İlgilendiğiniz kitleye mensup kişilerle bağlantı kurarak etkileşim sağlayabilirsiniz.

Sosyal medya pazarlamasında içeriklerinizi hangi gün ve saatlerde paylaşacağınıza karar vermedeki en önemli iki şey; deneyimleriniz ve istatistiklerinizdir. İstatistikleri inceleyerek ve etkileşimlerinizin takip ve gözlemini iyi yaparak en çok etkileşim aldığınız gün ve saatlere karar verin. Sonrasında paylaşımlarınızı bu duruma göre düzenleyin.

Sosyal medya geniş bir dünya, bu sebeple her bir kanalı tek tek derinlemesine incelemek, kurcalamak ve deneye deneye kendiniz ve markanız için en uygun stratejileri belirlemek gereklidir. Bu yazıda kısaca en önemli kısımlara değinmeye çalıştım. Sorularınız olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Herkese başarılar ve bolca etkileşim diliyorum.

--

--

Deniz Özarı

Sociologist, Master’s degree: Human and Social Sciences, PhD Student: Sociology dnzozari@gmail.com www.konakakademi.com